søndag 29. januar 2017

Innendørs Jungel

Etter hva jeg hører er 80-tallet på full fart inn igjen. Jeg føler derfor at det er helt innafor å gå all in med grønne stueplanter. Igår gjorde vi innkjøp av noen store grønne planter, og en pidestall. Og så komponerte jeg dem som best jeg kunne sammen med plantene jeg allerede hadde.




Plasseringen synes jeg selv er ganske snedig, da man ser dem både fra stua og kjøkkenet. Det som kan bli en utfordring er mangel på lys.

Etter å ha drept et utall stueplanter, googlet og gjort noen nye erfaringer. Har jeg funnet ut at for å lykkes må man finne sorter som trives som undervegetasjon(lite lys) i tropiske klima(høy temeratur).
I tillegg er det en fordel for meg at de liker å stå litt våte på bena, jeg synes nemlig det er en langt større utfordring å finne passe vannmengde til planter som ikke liker å stå våte, enn å huske og vanne hver uke. Mange planter har druknet hos meg.

Plantene jeg har nå er:

Fredslilje, Spathiphyllum Alana: Denne oppfyller alle mine krav, og blomstrer også villig med hvite blomster hos meg. Kommer opprinnelig fra regnskoger i Mellom-Amerika. Liker indirekte lys, og godt med vanning. Liker også å dusjes med sprayflaske innimellom.

Kentiapalme, Howea Forsteriana: Denne australske planten tolererer visstnok dårlig lys, og vil helst ha indirekte lys. Den skal tørke halvveis opp før vanning, og vannes godt når det gjøres. Visstnok er hver gren i potta en egen plante. Jeg synes jeg ser denne overalt i blader og interiører om dagen. Og den er virkelig elegant med sine høye vifteformede blader. Min er ca 2 meter høy, den høyeste i bildet. Og jeg håper den vil trives hos meg.

Calathea Orbifolia: Denne bolivianske planten er riktig vakker med runde, store, lysegrønne blader med mørke grønne striper. Den liker også indirekte lys, men også høy luftfuktighet, noe som kan være vanskelig i en vintertørr stue. Spraying med vann skal visstnok være lurt. Denne liker ikke overvanning, et tips skal være å vanne når jorden er tørr i de øverste 2,5 cm.

Draketre, Dracaena Marginata: En plante fra Afrika som tåler både sol og halvskygge. Skal ha mindre vann jo mørkere den står, og dør ved overvanning. Skal tørke lett ut mellom hver vanning. Noe som jeg synes er vanskelig å vurdere, men jeg antar at tipset for kentiapalmen, med å la halvparten av jorden være helt tørr før vanning, bør være ok. 

Det er sikkert litt placeboeffekt. Men etter at vi flyttet inn i det nyoppussede huset vårt, har vi begge plagdes med hodepine. Og jeg har tenkt litt på hvorvidt de nymalte flatene avgir mye giftige gasser som gir oss dårlig inneklima. Ventilasjonen er ikke veldig god. Men jeg føler allerede at plantene hjelper. De skal visstnok kunne ta opp mange giftstoffer og omgjøre dem til oksygen. Dessuten sies det at man blir glad av å se grønne planter, og det gjelder ihvertfall for meg.

onsdag 25. januar 2017

Høstens løkbestilling titter frem

Det er 25. januar, og allerede titter høstløken opp av jorden. Det får meg til å glede meg til våren som skal komme, mens jeg sitter å drømmer meg bort i frøkataloger, og hagebøker, og blogger.


Foreløpig regner jeg med det er snøklokker eller klosterklokker, samt krokus som har tittet opp.
I høst bestilte jeg 240 blomsterløk. Og de er nok satt altfor tett, så det blir spennende å se hvordan blomstringen blir.

Jeg bestilte en pakke vanlige snøklokker, Galanthus Nivalis, disse er jeg veldig spent på, siden det sies at det er vanskelig å få til denne fra tørket løk, det samme sies om klosterklokker. Jeg la dem i bløt noen timer før planting. Og det ser jo ut til at de kommer opp nå. Disse løkene trives i fuktig jord. Hos meg er det godt drenert, og løkene er plantet i kompostjord fra avfallsmottaket, som er ganske sandholdig. Men disse løkene er plantet rett ved utløpet til takrenna, så jeg håper det skal gå bra. Klosterklokkene, Leucojun Gravity Giant, er lagt under snøklokkene.

Nede ved oppkjørselen har vi naturtomt. Her er fjell i dagen, og en del steinmasser, og flere store trær. Bjørk, osp, eik og et par jeg ikke vet hva er. I høst bygget jeg opp flere små bed av steinene, og fylte på med kompostjord. Her har jeg plantet krokus og villtulipaner.


Tanken er at dette får være et litt røft og selvgående område, men med noen vakre blomster som trenger seg gjennom løvet og lyser mot forbipasserende iløpet av våren.

Jeg har plantet to typer krokus, Crocus Blue Pearl og Crocus Sieberi Spring Beauty.


I tillegg har jeg plantet en pakke Villtulipaner, Bakeri L. Wonder, også kalt botaniske tulipaner.

Jeg kjøpte tre typer påskeliljer. Narcis Mount Hood, som skal være kremhvit. Narcis Cheerfulness, som skal være kremgul. Narcis Bellsong, som skal være hvit med rosa trompet.
Disse er plantet ved inngangspartiet sammen med kremhvite og rosa tulipaner apeldoorn, som var en nyhet i høst. De rosa het Mystic van Eyck og den kremhvite Ivory Floradale. Begge disse skulle være gode på å spre seg og komme igjen i bedet, noe jeg synes er viktig.

Jeg kjøpte også Allium som skal stå i bedet i hagen. Spaerocephalum, blodtopp. Og Gracefull. Disse ble bare lagt under gresstorva, fordi bedet som skulle ha vært der ikke finnes enda.


Så kan jeg jo også nevne løkene som ble satt ifjor vår. Det var 3 liljeløk av typen Mont Blanc, kjøpt på Plantasjen. Det står at denne er ettårig på pakken, men etter hva jeg har forstått er mange liljer flerårige, så jeg håper de kommer igjen iår. Alle tre kom opp ifjor, men kun en blomstret. De var hvite  med nydelig duft.


I tillegg hadde jeg en pakke med Iris, som jeg hadde fått året før som "gratis-gave fra bakker. Disse hadde ligget i romtemperatur i ett år, før jeg mer eller mindre kastet dem i bedet ifjor vår. Det var kanskje 30 løk, og det ble noen blomster, nydelige blå og gule.