torsdag 23. mars 2017

Å bygge et Juliana drivhus

Vi har kjøpt et råflott drivhus! Det er ikke stort, men vakkert er det. Et 5 kvm Juliana-drivhus med 3 mm herdet glass.

Vi kjøpte med fundamentet som hørte til, og heldigvis har jeg en superhandy ektemann. Huset skal plasseres øst på tomten vår, og der var det ikke langt ned til fjell. Derfor valgte vi å fjerne all jord oppå fjellet og punktstøpe fundamentet ved å stikke armeringsjern ned i fjellet.

Her er mannen in action med punktstøping.
Deretter fylte vi opp med grus, ca 3,5 tonn ble det, og noen runder med den lille hengeren vår som tar 750 kg...

Bruksanvisningen sto ikke i stil med prisen på huset akkurat. Selve delene til aluminiumsramma var godt merket. Halvparten av skruene var det ikke.. Flere av skruene det ble henvist til fulgte ikke med i det hele tatt. Monteringen var beskrevet i millimeterdetalj på enkeltpunkter, mens andre ble ren gjetning. Samt at rekkefølgen vi ble anbefalt å montere delene, ganske enkelt ikke var gjennomførbart, noe som gjorde at vi endte med å måtte demontere igjen. Vel vel. Huset er nå nesten i havn. Vi har knust et glass(det skjedde riktignok under lagring), så vi skal bare se til at vi har montert alle glassene vi nå har uten å knuse flere, før vi bestiller de vi evt trenger å erstatte.

to be continued..

23.03.2017
Det er halvannet år siden vi satt opp drivhuset. Glasset som knuste er fortsatt knust! Og vi har ikke fått somlet oss til annet enn å sette opp et alternativ som skydd for nedbør. Slik ser det ut nå.


En ting jeg angrer på er at vi ikke satte plater på innsiden, ned mot bakken, for å stoppe grusen. For nå er det åpent og litt for luftig. Men jeg skal fylle på med jord rundt, og plante, og forhåpentlig vil det holde trekken ute. Det skal også bygges en platting foran huset.


Inni har jeg innredet med metallhyller(Ikea). Før vi fylte på grus satte jeg ned to store plastdunker. Planen er å ha et vanningssystem basert på kapillærvanning. De grønne mattene er filt hvor jeg har sydd på en "veke" som går ned i vanndunken. Røttene skal da vokse seg ut av potta og ned i filten hvor de kan trekke vann. Dunkene skal fylles med gartnerblanding(gjødsel). Der hvor det nå ikke er hylle har jeg lagt filten oppå en presenning. Her skal jeg legge en jordsekk med flere hull i bunn. Og hvor jeg skjærer ut to hull på toppen, slik at jeg kan plante to tomatplanter rett i sekken. Disse plantene får da litt mer plass å vokse på i høyden.


Vi(mannen) laget en god hjemmelaget arbeidsbenk av kjøkkenbenkeplate og bordben som vi kuttet til for å passe drivhusets mål.



Vi har ikke strøm til drivhuset(eller vann). Men det er kort vei til utvendig stikkontakt på huset. Jeg la et bøyelig rør fra utsiden under fundamentet, som stikker opp av grusgulvet på innsiden. Her kan jeg trekke skjøteledning ved behov.


Jeg har automatisk åpner på vinduet. Men denne ble 'glemt' ute i vinter, og jeg er ikke sikker på om den fungerer som den skal. Uansett ser det ut til at èn takluke er for lite når sola står på. Temperaturen går fort opp i 40 grader allerede nå i mars. Jeg får prøve meg frem med en vifte, slik at det ihvertfall blir bedre luftsirkulasjon. Jeg har tre termometer der ute, og prøver meg for tiden frem med en byggtørker på 2000 watt med termostat for å se om det er mulig å holde jevn temperatur mellom 10-15 og 30 grader der inne. Jeg har ennå ikke våget å sette ut planter der.

3.1.2018
Jeg har nå hatt en hel sesong i drivhuset(2017). Det jeg kan si er at det opprinnelige kapillærvanningssystemet jeg beskrev overhodet ikke fungerte. Jeg har skrevet et eget innlegg om mine erfaringer med vanningssystemet. Lukeåpneren overlevde vinteren og fungerte like fint, nå har jeg glemt den igjen. Så det er bare å håpe på at jeg er like heldig denne gangen. For å regulere temperaturen slik at det ikke ble koking i drivhuset brukte jeg en vifte med timer, dette fungerte fint. Jeg ble overivrig etter å flytte ut i drivhuset i april/mai noe som førte til en kollosal  strømregning, temperaturen ble likevel for lav mange netter, og selv om plantene ikke døde så var det ingen styrkekur. Jeg blir ikke å gjenta dette, men avfinner meg heller med at jeg må legge til rette for planteoppal innendørs. Dette var jo en av tingene jeg ønsket å slippe. Og jeg erkjenner at skulle jeg valgt på nytt ville jeg gått for et selvbygget drivhus. Da har man mulighet til å gå for 3 lags isolerglass, og bygge tett. Et slikt drivhus ville slik jeg ser det hatt mye bredere anvendelsesområde enn et uoppvarmet drivhus. Men gjort er gjort, og det vil fortsatt bli dyrket tomater, chili, paprika og agurk der i året som kommer! Planene er også klare for bygging av sokkel og platting rundt drivhuset.

11.1.2019
Min andre sesong i drivhuset gav meg ytterligere erfaringer. Denne sommeren var veldig varm, og jeg ventet helt til 1. juni med å sette ut planter. Ingen varmeovn og høye strømregninger iår. Jeg koser meg virkelig med hjemmedyrking av tomater og agurk, chili og paprika, og merker at jeg vil bare ha flere og flere planter. Det som er fint nå, er at denne sesongen har jeg fått plass til alt hageutstyret i en annen bod, som vil si at hele drivhuset vil kunne brukes til planter. I høst bygde vi også platting og trapp rundt drivhuset, og la tregulv inne i huset, slik at det både er mer praktisk og pent å se på. Bilder kommer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar