søndag 4. juni 2017

Kapillærvanning i drivhuset

Jeg er en lat hager. Jeg må innrømme det. Å vanne i drivhuset hver dag er rett og slett ikke gjennomførbart. Derfor har jeg gjennom våren vært igjennom en god del eksperimentering for å få et fungerende kapillærvanningssystem i drivhuset. Og nå tror jeg endelig jeg har et system som virker.

Ideen kommer fra den svenske serien Hygge i Hagen. Jeg kjøpte inn murerbaljer, drensrør og nylonstrømper. Rørene ble skåret i rett lengde med kniv. Det var plass til 3 rør i hver balje når man presset dem ned. Nylonstrømpene ble tredd over drensrørene.


Jeg fylte på med sand for å holde rørene på plass. Jeg boret et lite hull(ca 3 mm) i balja ca 11 cm opp fra bunnen på balja. Slik blir det et vannmagasin på ca 20 liter vann i bunnen. Og overflødig vann kan renne ut.


Hele balja ble fylt med sand. Og så plantet jeg pottene direkte i sanda. Her er chilli og paprika.


Agurker.


Tomater, Den ene er kjøpt inn(den store) den lille er plantet fra frø av kjøpetomat.


Pluggplanter av sommerblomster og gress(for gressreparasjon). Disse har fått plass i en grunnere murerbalje.


Jeg vanner forsatt over med kanne ca en gang per uke. Men det virker som om plantene trives.

Metoden som ble brukt sesongen 2018

I 2018 gikk jeg over til å dyrke direkte i jordsekk. Jeg snittet små hull under hele jordsekken. I balja hadde jeg de samme drensrørene med nylonstrømper på, over dem la jeg kapilærduk(filt) også la jeg jordsekken med hullene ned oppå der. På toppen av jordsekken snittet jeg kryss og plantet direkte oppi jorda. Dette fungerte kjempebra. Jeg var nøye med å vanne også oppi plantehullene til jeg var sikker på at rotsystemet til planta hadde vokst seg ned i filtduken og vannreservoaret. Vannet da med gartnerblanding ved alle vanninger.


Jeg brukte faktisk ren oslokompost fin til både tomat, agurk og chili, dette fungerte utmerket. Jorda bruker jeg som jordforbedring i hagen når sesongen er slutt. Enkelt å rydde opp i drivhuset når sesongen er over er det også.

Prosjekter som ikke fungerte:

Forsøk 1

Besto av filtmatter med potter stående på og veke ned i en balje med vann.



Dette fungerte ikke. Og etter hva jeg kan forstå så vil ikke kapillærkraften være stor nok i filtmatten til å trekke vannet mer enn ca 6-8 cm over vannoverflaten.

Forsøk 2

Strimler av filt med trædd gjennom hullene i bunnen av pottene, og det ble satt vannmagasin rett under. Pottene sto på plankebiter.


Dette fungerte i og for seg en stund, og jeg vannet ikke på flere uker. Men som man ser på bildet ble vannet etterhvert riktig utrivelig. Det var jo også flytende gjødsel i dette vannet. Det dannet seg en grønn hinne på toppen, og det førte antakelig også til at filtbitene ikke kunne trekke opp vann, for disse ble etterhvert tørre. Røttene kom heller aldri voksende ut av potta, slik som de gjør i selvvanningsamplene.

Forsøk 3

Jeg tenkte at røttene ikke tålte å bli utsatt for lys og tørke. Samt at lyset oppmuntret algeveksten i vannet. Derfor la jeg et vanntett klede over vannmagasinet. Laget hull for pottene.



Dette var ganske upraktisk, dessuten var algevekten nesten den samme. Filtbitene røk etterhvert også ganske lett.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar