onsdag 3. januar 2018

Når hagegalskapen igjen tar overhånd!

Det er som det sier klikk, rundt juletider hvert år slår hagegalskapen inn. Jeg tar meg selv i å søke meg inn på moseplassen, hageblogger, hagepraten og diverse forum stadig oftere. Og innser at, jo jeg må nok bestille noen frøposer iår også. Planer begynner å ta form og plutselig googler jeg de mest intrikate hagerelaterte spørsmål, i timevis.

Nå er den her igjen, og det etter å å ha neglisjert hagen et par måneder i sommer, og totalt mistet interessen for den hele høsten. Plutselig spiller det ingen rolle at fjorårets planer ikke ble slik visjonene ville ha det. De nye planene er forbedret, mer tilpasset, og kommer til å fungere langt bedre!

Det er godt det er sånn. For det gir jo masse glede, inspirasjon og engasjement.

I år har jeg lagt til rette for å kunne begynne tidlig, og det er deilig å komme igang når det klør sånn i fingrene.

Jeg har lært av egen erfaring at chili og paprika bør startes tidligere, allerede i romjula sier gutta i GardenLiving. Så disse står nå på badet til spiring.

Om ikke eget planterom, så har jeg fått til en flombelyst krok inne i skapet på soverommet, hvor vi jo ikke har på varme.

Min tiltro til meg selv når det kommer til vanning er fortsatt ikke til stede. Jeg kaller det selvinnsikt.. Men, jeg har gått til anskaffelse av Ikeas hydroponiske system. Jeg har allerede dyrket en runde salat og basilikum med stor suksess. Nå skal jeg prøve meg med forkultivering av grønnsaker, sommerblomster og stauder i samme system.

Det viktigste argumentet er at det ikke krever vanning mer enn hver andre uke eller så. Nesten like viktig er at det virkelig er veldig renslig og ryddig til sammenlikning med potter og jord når man først skal være inne.

Motargumentet er hva som skjer med steinulla når denne er uløselig knyttet til en staude som skal stå ute i bedet i årevis. Og vil alle disse plantene tåle å, praktisk talt, stå i vann?

Jeg har kun kjøpt ett komplett sett, dvs med innsats, et slags hus som lyset festes i, og plantelys. Det er såpass dekorativt at det har fått plass i stua.

Her er den komplette varianten, med en ny ladning salatspirer. Stueplanta ved siden av får for lite lys og vil definitivt inn under lyset i huset også!
Paprika og Chili skal også få plass i stua når disse spirer.

Men dette nytter jo ikke for storskala produksjon, da det blir altfor dyrt og plasskrevende. Jeg har derfor kjøpt flere av innsatsdelene, de store med plass til 15 planter i hver, for å ha på "planterommet". Her har jeg satt opp lysrør fra biltema, med hvit lysskala.

Jeg har ikke kjøpt spireboksen som og er i samme vaxer-serien. Istedet spirer jeg frøene i ziplock-poser. Jeg får da utløp for en annen av mine lidenskaper: dymotape! Ihvertfall er det veldig røddig og enklere siden noen av frøene skal stratifiseres.



Uups kameraflause..

Her står posene på badet med chili og paprika. Disse ble sådd for 6 dager siden, Chilien ser ut til å begynne å spire idag.

Årets utvalgte staudefrø har også blitt sådd. Langt fra breddesåing, blir det i år streng prioritering av plass, og altså ikke like mange sorter eller antall av hver sort. Tre av hver, noen med et par frø i hver steinullbit for å sikre spiring bedre. Disse har stått inne et par dager, og ble flyttet utendørs for en måneds stratifisering idag.

Til bedet i oppkjørselen(full sol og tørt):

Blå hagepute AUBRIETA 'Cascade blue'
Klippenellik Petrorhagia saxifraga

Til halvskyggebedet:

Stjerneskjerm Astrantia Major 'Rose symphony'
Høstfloks Phlox paniculata 'New Hybrids'
Tusenfryd Bellis perennis 'Double Daisy'
Mariaklokke Campanula medium L. , toårig men god på å selvså seg
Forglemmegei Myostis sylvatica ' Blue ball' , toårig men god på å selvså seg, lav variant

Til blomsterenga(ganske solrikt):

Egenhøstede frø av hvit moskuskattost, mange av disse frøene hadde begynt å spire, etter to dager inne, men jeg tok de ut likevel, da det er litt tidlig å begynne. Så får jeg heller så nye frø om de dør.

Ergo så er hagegalskapen slått ut i full blomst, om ikke noen andre blomster enda. Det var morsomt å gå igjennom bloggpostene fra ifjor og legge inn en liten fasit på hvordan resultatet ble. Og også en grei påminner om når og hva som ble gjort ifjor, ift hvordan man ønsker å gjøre det iår.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar